Wednesday 31 December 2014

VATROMETI SIROM SVETA

     ZELIM VAM SRECNU NOVU GODINU!!
PUNO GLAMURA,SJAJA,ZDRAVLJA,LJUBAVI,PUNO USPEHA I SRECE U  NOVOJ 2015!    

     Neverovatne fotografije vatrometa na dočeku u Sidneju 

 

 Čak milion i po ljudi okupilo se u luci u Sidneju, kako bi prisustvovalo tradicionalnom velikom vatrometu uz upotrebu preko tone pirotehničkih sredstava.   


                               


   Prvi od tri velika vatrometa krenuo je u 21 sat po lokalnom vremenu iznad zgrade sidnejske opere i mosta, drugi u 22 sata i 40, minuta, a finalni u ponoć.

U tom gradu, gde je uoči Božića naoružani napadač iranskog porekla držao 17 talaca u jednom kafiću, u znak sećanja na dve žrtve postavljeni su venci na stubove mosta.


- Proslavljamo činjenicu da smo multikulturalno, harmonično društvo, ali mislićemo o onome što se dogodilo - rekla je gradonačelnica Sidneja Klover Mur.


Mur je odbacila strahovanja da bi sličan incident mogao da se dogodi u novogodišnjoj noći i izjavila za AFP da su gradske vlasti "uverene da će događaj biti bezbedan".

                           




Nova godina je danas prvo stigla na Božićno ostrvo, na kojem živi oko 5.000 ljudi. Ono se nalazi u vremenskoj zoni GMT+14, što znači da su satovi otkucali ponoć tačno u 11 časova po srednjeevropskom vremenu.




Sledeći koji su dočekali 2015, samo 15 minuta kasnije, bili su meštani Čatamskog ostrva koje pripada Novom Zelandu i nalazi se na 800 kilometara istočno od njega.







Oko 650 stanovnika "maglovitog sunca", kako glasi prevod naziva ostrva sa lokalnog moriori jezika, poželelo je prijateljima i članovima porodice sve najbolje.


Stanovnici Velingtona na Novom Zelandu nisu dozvolili da im jaka kiša pokvari slavlje. Nova godina je istovremeno (u podne po srednjeevropskom vremenu) stigla i na Južni pol i ostrvo Fidži, 2.100 kilometara severno od Oklanda.

























                                                                                                         















No comments: